Sárga linzi tészta
750 gramm liszt
500 gramm vaj
250 gramm porcukor
1,5 db tojás
7,5 gramm vaníliás cukor
7,5 gramm citromhéjreszelék
Az alapanyagokból gyorsan begyúrjuk a tésztát. Rövid ideig hűtőszekrényben pihentetjük, majd fel is használhatjuk.
Enyhén gőzős, 180°C-os sütőben sütjük.
8 mm vastagra nyújtott sárga linzi tésztát félig megsütjük, majd megkenjük forró gyümölcsízzel.
Túrótöltelék:
1000 gramm túró
6 db tojás
300 gramm cukor
100 gramm mazsola
52 gramm vaníliás cukor
20 gramm citromreszelék
50 gramm búzadara
Az áttört túrót összekeverjük a receptben szereplő anyagokkal és egy csipet sóval.
Rákenjük a tésztára és visszatesszük a sütőbe száradni.
Habkrém (windmassza):
5 tojásfehérje
250 gramm cukor
75 ml víz
A cukor kétharmad részét vízzel besűrítjük hólyagbuborék próbáig (kerek fejű mártóvillával vett minta - a dróthurkot a szirupba mártjuk, azon cukorhártya képződik, ha ráfújunk hólyag keletkezik - 115-120°C-os szirup).
A tojásfehérjét a cukor egyharmadával habbá verjük. A szörpöt vékony sugárban a habba csurgatjuk állandó keverés mellett és kihűlésig keverjük.
A felvert tojásfehérjét nyomózsákba töltjük (eldobhatóba, mert nagyon ragad) és egymás mellé vékony habrudakat húzunk a töltelék tetejére. Megszórjuk porcukorral.
100°C-on bőrösítjük a habot, de nem megbarnítjuk.
Sütés után melegen négyzet alakúra szeleteljük.
Rákóczi túrós |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése