2013. július 28., vasárnap

Zabfalat házilag


Nagyon szeretjük a zabfalatokat, pláne a csokis verziót. Habár, az igazat megvallva, még csak egyszer ettünk, hisz általában nem eszünk nagyüzemben gyártott, csomagolt édességet (és úgy általában semmit) ezért muszáj volt megpróbálni itthong is :)

Első próbálkozáshoz felhasznált alapanyagok:

- 150 gramm zab
- 2 tojás
- 100 gramm vaj
- 100 gramm barnacukor (nekem nem volt itthon, így sima kristálycukrot felolvasztottam, karamellizáltam, majd ledaráltam)
- kevés vaníliás cukor
- 100 gramm dió
- 50 gramm darált mandula (vagy egész, mivel úgyis aprítóban köt ki)
- 50 gramm mazsola (elhagyható, vagy bármilyen más aszalt gyümölcsre cserélhető)
- 10 gramm aszalt citrom (elhagyható)
- egy kávés kanál sütőpor
- egy csapott kanál kakaó
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- egy csipet őrölt gyömbér (vagy egy kevés frissen reszelve)
- egy csipte őrölt fahéj
(ha van, ezek helyett mézeskalács keveréket is használhatunk)

Ezeket egy késes robotgéppe tesszük és összedaráljuk, amíg össze nem áll.

- 50 gramm mandulaszelet
- 50 gramm zab
- 1 citrom héja
- 1 citrom facsart leve

Összedolgozzuk a maszzával, hogy valami szárazanyagtartalom is legyen benni :)

Egy csipetet a kezünkbe veszünk, összegömbölyítjük és zsírpapíron egy tepsiben kilapítjuk. 150 fokon kisütjük, kb. 20 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése