2013. április 1., hétfő

Képviselő fánk


A képviselőfánk forrázott tésztából és sárgakrémből készül.

Az égetett tészta hozzávalói:

300 gramm liszt
300 gramm vaj
300 ml víz
6 gramm só
6 gramm cukor
11 tojás

A vajat és a vizet a sóval és a cukorral felforraljuk, majd a forrásban lévő anyaghoz állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Az így keletkezett tésztát még a tűzhelyen reszteljük, amíg az edény oldaláról és aljáról el nem válik teljesen. Ezután levesszük és a tojásokat egyenként hozzákeverjük. Eleinte elég nehéz lesz és kilátástalannak tűnik, hogy az a tészta valaha is összeálljon, de a megfelelő tojásmennyiség beleadagolása után szép fényes, egynemű, lágy tésztát kapunk. Ha a tojások túl nagyok, lehet, elég 10 tojás is, ha túl kicsik, akkor kellhet 12, 13 tojás is.

Miután megszületett a lágy tésztánk, nyomózsákba töltjük és szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre nyomunk gombócokat. A tészta körülbelül a kétszeresére fog dagadni, így nem szabad túl közel rakni egymáshoz.
Gőzös kemencében (tűzálló edény+víz) sütjük 210-230 °C-on mindaddig, míg a tészta kérge meg nem szilárdul. Utána csökkenthetjük a hőfokot 180-200°C-ra. Addig nem szabad az ajtaját kinyitni, mert a tészta összeesik és nem lesz üreges a belseje.

Sárgakrém hozzávalói:

1000 ml tej
150 gramm liszt vagy keményítő
300 gramm cukor
6 db tojás
0.5 rúd vanília


A tojássárgáját elkeverjük a tej egynegyed részével és a liszttel (vagy keményítővel). A többi tejet elkezdjük felforralni a vaníliarúd kikapart magjaival és a rúddal. Amikor felforrt, ráöntjük a tojássárgás krémre és elkezdjük melegíteni addig, amíg be nem sűrűsödik.

A tojásfehérjét felverjük kemény habbá és még melegen a sűrű krémhez keverjük.

Ezt is nyomózsákba töltjük és a félbevágott tésztára nyomjuk. Felvert tejszínt is lehet rá tenni:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése