2013. április 14., vasárnap

Linzer karika

Sárga linzi tésztából készülő sütemény.

A tésztához:


750 gramm liszt
500 gramm vaj
250 gramm porcukor
1.5 db tojássárgája
7.5 gramm vaníliás cukor
7.5 gramm citromhéjreszelék

A hagyományos tészta három részt lisztet, két rész zsiradékot és egy rész cukrot használ.


Tészta elkészítése:

Ha géppel készül: A szobahőmérsékletű (könnyen kezelhető) vajat a  porcukorral, majd a tojással eldolgozzuk. Hozzágyúrjuk a lisztet és a citromreszeléket.
Ha kézzel készítjük a tésztát: A vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, tojást és a citromreszeléket. A gyúrás mindenképp rövid ideig tartson és viszonylag hűvös helyen történjen, hogy a zsiradék ne olvadjon meg. Ha mégis szétesik a tészta, akkor fagyasszuk ki és gyúrjuk át kevés tojásfehérjével.

A karika elkészítése:

Amikor a tészta összeállt, lisztezett asztalon átgömbölyítjük, téglalap alakúvá formázzuk és hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk 6-8 cm vastagra, és kerek, hullámos szélű kiszúróval megcsináljuk a virágok alját és tetejét (tetejéhez lyukas kiszúrót használunk vagy a simának kiszúrjuk a közepét kerek kiszúróval). A kilyukasztott linzi lapok felületét megkenjük tojással és meghintjük durvára tört dióval. Ezután kisütjük 170-190°C-os sütőben.

Az alsó lapokra nyomózsákból melegített barackízt töltünk és a felső lapokat porcukrozva ráhelyezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése